2013. január 16., szerda

Az orosz nyelvtanulás módszerei

Здравствуйте!

Egy múltkori megjegyzés kapcsán kezdtem el azon gondolkodni (immáron századszor), mik is a sikeres nyelvtanulás feltételei, módszerei.
Könnyű helyzetben van az, aki az iskolában ráébred arra, milyen fontos (talán elengedhetetlen) lesz később idegen nyelveket tudnia. Valószínűleg elég népszerűtlen leszek ezzel a véleményemmel, de biztos vagyok abban, hogy az iskolában is meg lehetne tanulni angolul, németül, esetleg oroszul... Adott legalább négy óra egy héten, hozzá egy képzett nyelvtanár, aki válaszol a kérdésekre, megtanítja a kiejtést, elmagyarázza a nyelvtant, olyan, mint egy élő szótár. Ja, és mindezt ingyen!!!!!

Ugye milyen csodás is lenne ez, kedves felnőtt nyelvtanuló! És itt van a kutya elásva. Itt rejlik az oka annak, miért nem tudunk akkor mégsem idegen nyelveket mi, magyarok. Mert erre többnyire csak felnőtt korunkban ébredünk rá, amikor már minden sokkal nehezebb. Persze ráfoghatjuk a tanárokra, a módszerekre, a lehetőségekre.

De igazából semmi mást nem kellene tenni, mint tanulni. Na most aztán biztos egy csomó ellenséget szerzek magamnak. Mert van egy még forradalmibb véleményem is: az a tapasztalatom, hogy még magánórákra sem kellene minden esetben járni.
Több diákot láttam már, aki órára nem készült, de magánórákra járt. Persze megnyugtatta közben magát is, meg a szüleit is. És eltöltötte az idejét. Ehelyett  tanulhatott is volna.
És ismerek olyan diákokat is (nem is keveset), akik minden "külső" segítség nélkül letették a nyelvvizsgát. Mert hajlandók voltak erőfeszítéseket tenni a tudásuk érdekében.

Készülj a nyelvvizsgára LÉnával!
Online orosz nyelvi magazin!És most van egy jó hírem azoknak, akiknek nem voltak lehetőségeik, vagy esetleg elmulasztották azokat.
Egy idegen nyelvet meg lehet tanulni felnőttként is!!!!
Mert a legfontosabbak nem a jó körülmények, hanem a MOTIVÁCIÓ!!!
És a felnőttekben ez már többnyire megvan. Igaz, valódi motiváció kell. Valahogy meg kell szeretnünk azt,  amiben jók akarunk lenni. Ha ezen a lépésen túl vagyunk, minden könnyebben fog menni.
Szerintem mindenki tud valami jó ürügyet találni arra, miért tanuljon nyelveket. Ki azt, hogy megismerhet embereket, kultúrákat, és kinyílik számára a világ; ki azt, hogy eredetiben olvashat mindenféléről, ami magyarul nem jelenik meg; ki azt, hogy megérti a slágerek szövegét.
Arra a különös motivációra ma valószínűleg senki nem gondol, amit Vlagyimir Majakovszkij szovjet-orosz költő írt le:

"Русский я выучил бы только потому, что на нём разгoваривал Ленин..." 
(Az oroszt csak azért megtanulnám, mert ezen a nyelven beszélt Lenin...) 

Ja kérem, változnak az idők. Változnak a módszerek is, de nyelveket tudni jó!
Úgy gondoltam, elindítok egy sorozatot az idegennyelv-tanulás módszereiről. Bár van jó néhány tipp, amit szívesen megosztok, mégsem szeretném csak én "osztani az észt".
Ha valakinek van bevált módszere vagy véleménye ezekről a kérdésekről, írja le bátran!
Nagyon várom a hozzászólásokat vagy a kérdéseket!

Jó tanulást! Kitartást!
Mirjam

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése