2014. június 16., hétfő

Miért tanulnak gyorsabban a gyerekek idegen nyelveket?

Здравствуй(те)!

Ez a bejegyzés átkerült a beszeljunkoroszul.hu honlapra.

A honlap itt érhető el:

http://beszeljunkoroszul.hu/

A bejegyzés közvetlen linkje:

http://beszeljunkoroszul.hu/orosztanulas-gyorsabban/

Jó gyakorlást!
MirjamLegendák keringenek arról, hogy a gyerekek milyen gyorsan tanulnak meg egy idegen nyelvet. Természetesen elsősorban "célnyelvi" környezetben. A szülők még a megszólalással birkóznak, a kicsik meg már folyékonyan kommunikálnak: vásárolnak, nézik a tévét stb. Vajon ennyivel gyorsabban tanulnak a gyerekek? Vagy nekik jobb az ún. nyelvérzékük? Valószínűleg nem, de valamit mégis másképp, jobban csinálnak és ezért eredményesebbek. 
De vajon mi lehet az? Hiszen a nyelvtani szabályokat, a mondatalkotás fortélyait még nem is értik, nem magolják a szavakat…
Az, ami viszont jellemző rájuk: folyamatosan BESZÉLNEK!!!! Közismert szabály, hogy a nyelvi gátlás leküzdéséhez kb. 500 órát kell beszélni. És itt van a kutya elásva: a gyerekek hamar találnak maguknak barátokat, és először mutogatva, kézzel-lábbal, de mindenáron kommunikálnak. Ezzel szemben a felnőttek tele vannak gátlásokkal: talán valamit nem jól értenek, nem jól fejeznek ki, hibásan jegyeznek meg, rosszul rögzül. Attól is tartanak, hogy nem jól ejtik ki a szavakat, ami pedig természetes, hiszen az első időben mindenkinek van egy kis akcentusa. Ráadásul a felnőttek munka után fáradtak ahhoz, hogy komolyan foglalkozzanak a nyelvtanulással: szabályokat biflázzanak, szavakat memorizáljanak. Mert számukra a nyelvtanulás kb. ezt jelenti. Senkit nem bírálok, ezt látjuk, ehhez szoktunk.
Ezek szerint reménytelen, hogy egy felnőtt „normális” időn belül megtanuljon pl. oroszul, nem évekig kínlódva a tanulással???? Minden elismerésem azoké, akik évekig nem adják fel és magántanárhoz vagy tanfolyamra járást.

De hát van megoldás? VAN!!!!!

  1. lépés: hallgasd a hanganyagot, és párhuzamosan olvasd a szöveget!
  2. lépés: hallgasd a hanganyagot, állítsd meg és ismételd! HANGOSAN! Nem magadban, mert az agyban más terület felelős a hangos beszédért, mint a néma olvasásért!
  3. lépés: Többszöri ismétlésre van szükség! Szerintem ez nem unalmas, nem kalandozik el közben a figyelmünk sem, hiszen rá vagyunk kényszerítve a koncentrálásra.
  4. lépés. Minden nap gyakorolj! Hallgatni és olvasni lehet útközben is!
  5. lépés: A gyakorlásban be kell tartani a fokozatosságot. Ha csak a kiejtésről van szó, lehet érthetetlen szövegeket is hallgatni, ismételgetni, de a továbbiakban egyszerűbb szövegekre van szükség.
A következő „szabályt” nagy betűkkel írom, hogy a fontosságát hangsúlyozzam:

A NYELVET NEM LEHET MEGTANULNI, EL KELL SAJÁTÍTANI!

A fent leírt módszer ezt az „elsajátítást” teszi lehetővé. Ez azt jelenti, hogy hozzászokunk a nyelvhez, megértjük a szerkezetét, rendszerét. Ha így „tanuljuk”, akkor a nyelvtudás olyan, mint a biciklizés: nem lehet elfelejteni. Ha hosszabb ideig nem is foglalkozunk vele, csak mélyebbre kerül, de könnyen felidézhető. Persze nem a szabályokra gondolok, hanem az „elsajátított” nyelvre.
Úgy tűnik, most a saját blogom ellen beszélek, hiszen tele van nyelvtani magyarázatokkal. Igen, de az elsősorban azoknak szól, akik magántanár híján nem értik az orosz nyelv jelenségeit.
Talán most sokan azt gondolhatják, ez megvalósíthatatlan. Pedig csak el kell kezdeni. A youtube-on pl. rengeteg orosz hanganyag van…
Nagyon érdekel a véleményetek, a tapasztalataitok: ti  hogyan gyakoroljátok az orosz nyelvet?
Üdvözlettel:
Mirjam

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése