2013. március 16., szombat

Hogyan lehet a cirill (orosz) betűs billentyűzetet beállítani?

Здравствуйте!

Úgy gondolom, sokan nem tudják, hogyan "varázsoljanak" a számítógépükre cirill betűs billentyűzetet. Pedig anélkül nagyon nehéz orosz szövegeket írni, az orosz keresőkről nem is beszélve. Nekik szól ez a mostani bejegyzés. A "varázsló" a 13 éves kisebbik fiam volt (nagyon büszke vagyok rá), aki elkészítette ezt az oktató sorozatot. A biztonság kedvéért minden egyes lépést bemutat, így annak sem nehéz követnie az utasításokat, aki nincs otthon a számítógépek világában. A bemutató Windows 7 operációs rendszerrel készült. Akinek XP-je , ill. más operációs rendszere van, annak is ugyanezt kell végrehajtania, kis módosításokkal.

(A bejegyzéshez fűzött hozzászólásokban más lehetőségek is vannak.)

Jó munkát!
Mirjam (és Márk)

P.S. Lehet kapni cirill billentyűmatricát, de mindenki készíthet maga is.Nyissa meg a vezérlőpultot a számítógépén!
Ezen belül az Óra, nyelv és terület menüpontot.Válassza  a Terület és nyelv menüpontot!Ekkor bejön ez az ablak:

A felső fülek közül kattintson a Billentyűzetek és nyelvek lenyitható fülre!

Ekkor ez jelenik meg:


Katt a Billentyűzetváltás  gombra!


Ekkor bejön a következő ablak:


Nyomja meg a
gombot!

Ekkor a következő ablak jelenik meg:
Keresse meg az orosz(Oroszország) lenyitható lehetőséget! 

Nyissa le a + jellel! :)

Válassza ki az oroszt!

Katt az
gombra!

Majd a behozott ablakon nyissa le a Nyelvi eszköztár menüpontot!Kattintson az
majd az


gombra!

A tálca jobb sarkán megtalálja a kis HU feliratot, ha mindent jól csinált. :)

Erre kattintson rá!

Készen is van:)

Sok sikert a billentyűzetváltáshoz!


22 megjegyzés:

 1. Kedves Mirjam, és mindenki más, aki szeretné megkönnyíteni magának a cirill betűs írást a számítógépen:
  van egy program, amelyben a cirill karakterek a latin (sőt: a magyar) billentyűkhöz vannak hozzárendelve. Szabadon letölthető, az XP-n hibátlanul fut, és talán a Vistával meg a 7-es Windowszal is összehozható.
  Innen érhető el: zsigri.tripod.com/fontboard/cirill.html
  Ezt a billentyűzetkiosztást is a Windows működteti, ezért nemcsak a Wordben használható, hanem minden programban: Facebookon, emailben, a Google keresőjében stb.
  Üdvözlettel:
  Szeredás Lőrinc

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Kedves Lőrinc!
   Hálás köszönet a segítségért. Most már biztos mindenki elboldogul.

   Törlés
 2. Kedves Mindenki!
  Korábban a Zsigri Gyula féle biilentyűzet programot használtam, szuper jó. Most bajban vagyok, mert az új gépemen már Windows 8 van és ahhoz nem jó. Mit tegyek, mit tehetek, ha oroszul akarok írni?

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Erre sajnos nem tudok válaszolni, de megkérdezem a kollégáimat.

   Törlés
  2. Nekem is Windows 8-am van , ugyan eza teendő :) Vezérlőpült cimszó alatt megkeresed a nyelv rublikát , rákattintasz ott kihozza az eddig beállított nyelveket , utána találsz egy olyan rublikát hogy új nyelv hozzáadása , rákattintasz és megkeresed azt a nyelvet amit szükséges neked , hozzáadod és utána már csakki kell választanod a meglévő nyelvek közül :) Remélem tudma segíteni , ha volna még kérdésed akkor tedd fel szívesen válaszolok.

   Törlés
 3. Ezt az orosz billentyűzet programot javaslom letölteni és használni, a СКАЧАТЬ feliratra kattintva :

  http://freesoft.ru/bukva_zyu LetterZu 0.8.0

  Néhány betűt célszerű átállítani a benne lévő betűátállító táblázat segítségével.
  Felváltva lehet magyar és orosz billentyűzetet használni. Azt, hogy a Win 8.1 futtatja-e, nem tudom.

  VálaszTörlés
 4. Hálás köszönet. Most már tényleg sok lehetőség közül lehet választani!!!!

  VálaszTörlés
 5. Nagyon köszönöm, hogy közzétetted a kisebbik fiad "találmányát", sokat segítettél vele. Fiadnak sok sikert kívánok, ügyes fiatalember. :)

  VálaszTörlés
 6. Nagyon köszönöm a dicséretet! Feltétlenül továbbítom. Sok sikert az oroszhoz!

  VálaszTörlés
 7. Van külön magyar, és külön angol/orosz klavim (fekete/piros betűkkel), külön is szeretném őket használni. Eltérő a csatlakozásuk, a magyar USB-re, az angol/orosz PS2-re csatlakozik. Így nem tudom az oroszt oda bedugni, ahol a magyar van. Vehetnék USB/PS2 csatlakoztatót, de álllítólag nem itt van a gond, hogy nem tudok az orosz klavival oroszul írni. A magyar klavin, ha lenyomok egy latin betűt, a nyelvi átállítás (RU) után orosz betűk jelennek meg a képernyőn, de NEM OTT, ahol egy orosz írógépen vannak. Kell valami plusz szoftvert feltölteni a gépre, hogy az orosz klavit használva olyan kiosztásban jelenjenek meg a cirill betűk a képernyőn (és a nyomtatón), ahogy egy orosz írógépen is vannak?

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Kedves Dávid!
   Én sajnos nem tudom a választ, de a facebook oldalon közzé tudom tenni, hátha valaki ért hozzá és válaszol.
   Még én is megpróbálom megkérdezni.

   Törlés
 8. bncskistvan@gmail.com2016. március 8. 16:11

  Nagyon hasznos és könnyen kezelhető a program.Köszönöm! Egy bajom van csak, hogy nem találom a vesszőt, a pontos vessző az meg van.Aki tudja kérem segitsen! bncskistvan@gmail.com

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Kedves István! Shift + jobbra lent, aló sor utolsó betű, tehát a pont helyén.
   Mirjam

   Törlés
 9. Kedves Mirjam és Márk!

  Nagy segítségre lenne szükségem. Ha jól látom, és ha jól értem, akkor Márk lehet az a fiú, aki 3 éve 13 évesen elmagyarázta a cirill betűs írás lehetőségét. Tamás bátya vagyok.70 éves.53 éves koromban ültem először számítógép elé. Ezzel csak azt szeretném mondani, hogy nem túlságosan értek a dolgokhoz, nem tanultam, amit tudok, az rám ragadt. Viszont szeretnék oroszul levelet írni wordben.
  Nekem Windows 10 van. Hiába próbálkoztam a képes útmutató segítségével megoldani ezt a billentyű váltást, nem sikerült. Itt egészen másképp vannak a dolgok, mint a Win 7-nél vagy az XP-nél. (korábban ezek voltak a gépemen).
  Kedves Márk, Te fiatal vagy és mindent tudsz! Én semmit. Tudnál-e segíteni, hogy valahol megtudakolod, hogyan kell a Windows 10-ben ezt megcsinálni, majd részemre megküldeni, elmagyarázni? Bízva a segítőkészségedben és a szakértelmedben, előre is köszönöm a fáradozásodat: Tamás bátya
  Utóirat: nem tudom, hogy a "Megjegyzés írása mint:" rovatba mit kell írnom, ezért az "ismeretlent" hagytam.

  VálaszTörlés
 10. Kedves Tamás bátya!
  A Start menüt kell megnyitni. Balra lent talál találja a gépház nevű feliratot, arra kattintson rá! Ekkor felugrik egy ablak, ahol több lehetőséget is talál. Az Idő és nyelv lehetőséget kell választani. Ekkor bejön egy újabb ablak, ahol balra fent a Régió és nyelv feliratra kattintson! Jobbra bejönnek a nyelvek, ott talál egy + ikont, ill. egy "Újabb nyelv hozzáadása" feliratot. Arra kell rákkantintani, az orosz cirill betűkkel olvasható. Ezzel már hozzá is adta az orosz nyelvet, ezután a megnyitott ablakokat bezárhatja. Ha használni akarja, a képernyő jobb alsó sarkában, az Idő mellett találja a nyelv rövidítését, és ott tud váltogatni a magyar és az orosz között. Ha ez így nem érthető, szívesen készítünk egy képes útmutatót is, de arra várni kellene néhány napot.
  Üdvözlettel.
  Mirjam és Márk

  VálaszTörlés
 11. Kedves Mirjam és Márk!
  Köszönöm szépen. Sikerült!
  Tamás bátya

  VálaszTörlés
 12. Kedves Mirjam és Márk!
  Még egyszer köszönöm a gyors és szakszerű segítséget.
  Újabb problémával szembesültem. Előre bocsátom, hogy sose gépeltem oroszul, nem is ismerem a betűk, karakterek elhelyezkedését. Ahogy nyomom a magyar billentyűket, mindjárt írja a cirill karaktereket. A gond az, hogy mikor átállok az oroszra, akkor magyar betűket látok, el kellene képzelnem, hogy melyik magyar betű alatt melyik cirill van. ez nem megy.
  Van-e valamilyen megoldás, hogy gépelés közben egyből a cirill betűket lássam? Akár a monitoron, akár másképp?
  Vagy venni kell egy orosz klaviatúrát? Mit tanácsolnak?
  Válaszukat és segítségüket előre is köszönöm. Tamás bátya

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Kedves Tamás bátya!
   Sajnos csak most tudok válaszolni. Remélem, megoldódott már a probléma, de mivel közérdekű lehet, válaszolok.
   Lehet kapni cirill betűs matricát, amit egyenként a billentyűzetre ragaszt.
   A legeygszerűbb és legolcsóbb megoldás (mind a mai napig ezt használom) pedig ez: "Post it" lapok ragacsos felére ráírom a cirill betűket, kivágom és a magyar betűk mellé ragasztom. Ezt néha meg kell újítani, mert lejön, de nekem nagyon bevált.
   Üdvözlettel:
   Mirjam

   Törlés
 13. Kedves "Alkotó"!
  Korábban, újra telepítés előtt nagyszerűen tudtam váltani írás közben interneten, FB-on, Wordben, szóval bárhol a két nyelv között. Ha jól emlékszem, az még XP volt. Most Windows8-at használom és a fenti instrukció alapján sikerült itt is megoldanom, hogy szabadon váltsak. Ezt a tippet nagyon köszönöm. Csakhogy! Itt most nem a magyar billentyűzetnek megfelelő betűk jönnek elő. Tehát az a kérdésem, hogy oldhatom m eg, hogy ha lenyomom pl. a nevemnek megfelelő billentyűket, akkor a ciril olvasat is az lesz Katalin- Каталин жы туь Лфефдштю Előre is köszönöm
  Tamás Katalin

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Kedves Katalin!
   Erre a kérdésre sajnos nem tudom a választ, egy informatikustól kellene megkérdezni. Nem vagyok benne biztos, hogy megoldható.
   Üdvözlettel:
   Mirjam

   Törlés
 14. Kedves Mindenki!
  Megtaláltam a legegyszerűbb módját a magyar-cirill betűváltásnak.
  A legfontosabb, hogy a billentyűzet kiválasztásakor a "homophobic" billentyűt válasszuk. Akkor a legtöbb cirill betű a magyar/latin megfelelője helyén lesz és nem kell keresgélni a szabályos cirill klaviatúrán a betűket.
  Remélem, érthető és hasznos voltam.
  Szép napot Mindenkinek
  Каталин

  VálaszTörlés