2013. augusztus 20., kedd

Orosz nyelvleckék - nem csak online

Kedves oroszul tanulók!

Mindig nagy örömömre szolgál, ha valaki levelet / megjegyzést ír, megosztja velem / velünk a véleményét a blogról vagy éppen az orosz nyelvtanulásról. Igaz, a Beszéljünk oroszul! nem hagyományos értelemben vett blog, hanem inkább olyan "tanulós orosz oldal"-szerű, így elég kevés a hozzászólás. Az ímélekben is elsősorban kérdések, kérések szerepelnek. Érthető hát, hogy még nagyobb örömmel fogadom az észrevételeket, amelyek a blogot "felhasználóbarátabbá" teszik. A minap érkezett ötletnek - remélhetőleg - többen is örülnek majd! Mert jó dolog az internet, de még jobb lenne, ha ki lehetne nyomtatni a tananyagot, hiszen a nyelvtanulás is könnyebb, ha nem vagyunk mindig számítógéphez kötve és - nem utolsó sorban - nem fájdítjuk a szemünket a monitor előtt. Istennek hála az ötlethez segítség is társult, mert én nem tudtam, hogyan lehetne ezt lehetővé tenni.
Íme a megoldás:

"A Firefox böngészőhöz létezik egy "Print Edit" adds-on (kiegészítő), amit installálni kell. (A google-lal könnyen megtalálható a neten, jelenleg a 9.3-as verzió a legújabb: https://addons.mozilla.org/en-us/firefox/addon/print-edit/.) Ezután használva a "Print Edit" opciót a többi print utasítás helyett, kapunk egy szerkeszthető dokumentumot, amiből a nem kívánt részek - kijelölés után - könnyen törölhetők. A munka eredményeként egy szépen formatált és nyomtatható dokumentumot kapunk. (Minden szoftver esetén angol verziót használok, de valószínűleg van magyar "Print Edit" is!)
Az MS Explorer esetén ez a dolog nem működik, de lehet, hogy ott is megoldható a kérdés más módon."

(A segítséget dr. Tasi Gyula tanár úrtól kaptuk, aki  a szegedi egyetemen tanít, és azt írják róla, hogy nagyon érdekes órákat tart. :) Hálásan köszönjük!!!)

Szóval, ha valaki magával akarja vinni az orosz nyelvleckéket a villamosra, a Balaton-partra vagy éppen a kertbe, a függőágyba, próbálja ki ezt a módszert!
Sok sikert és jó tanulást!
Mirjam

Sajátítsa el az üzleti orosz nyelv alapjait egy önállóan tanulható, interaktív online nyelvtanfolyamon!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése