2013. július 31., szerda

Egy kis retro orosz nyelv

Kedves oroszul tanulók!

Manapság nagyon divatos minden, ami retro. Lássuk, milyen retro anyagokkal lehet találkozni az orosz nyelvtanulás háza táján!

Az ötlet nem tőlem származik, hanem a blognak egy olvasójától, aki annak idején, az általános iskola 5. osztályában kezdett el ismerkedni az orosz nyelvvel. Aztán ... néhány évtized múlva nagy élvezettel vetette bele magát újra az oroszba, méghozzá úgy, hogy felkutatta azt az általános iskolai tankönyvcsaládot, amiből felső tagozatosként tanult. Így az orosz nyelvleckéket összekötötte "egyfajta intellektuális, vissza a múltba (retro) utazással" (az ő megfogalmazásában).

A Beszéljünk oroszul! blogot érte az a megtiszteltetés, hogy az egykori kisdiák itt jelenteti meg ennek a tankönyvcsaládnak az első könyvét, az ötödik osztályosoknak szólót.

Most néhányan talán fintorognak, és nincs kedvük elavult, ósdi könyvből, módszerekkel tanulni. Igaz, ez egy kicsit másfajta orosz nyelvlecke, másfajta szókincs. Nincs tele olyan szavakkal, mint принтер, джинсы, офис, менеджер. Helyettük ilyeneket találni: трактор (traktor), пионер (úttörő), рабочий (munkás). Ez a könyv nincs tele módszertani hókuszpókusszal, amitől a csodát várjuk. De az alapokat nagyon jól meg lehet tanulni belőle, ráadásul önállóan, mert magyar nyelvű magyarázatok tartoznak minden olvasmányhoz.

Készülj a nyelvvizsgára LÉnával!
Online orosz nyelvi magazin!NAGYON SZÓRAKOZTATÓ!
Az "álkezdő", idősebb korosztály folyamatosan újra fiatalnak érezheti magát és nosztalgiázhat. A fiatalok pedig megismerkedhetnek egy korszak hangulatával, amit a törikönyvek úgysem tudnak átadni.
Az 5. osztályos tankönyv elején található egy szóbeli kezdő szakasz, amelynek során - nem túl nagy szókinccsel - képek alapján az orosz nyelvvel, kiejtésével, hanglejtésével ismerkednek a tanulók. Közben megtanulnak néhány szót, néhány ragozást. Azután következik az orosz ábécé, a betűk olvasása, majd írása, 21 leckén keresztül. A tankönyv nem ölel fel túl nagy anyagot, de azt alaposan begyakoroltatja.
Tulajdonképpen ennyi elég is elöljáróban. A tananyag folytatásokban következik: először a szóbeli kezdő rész, azután a leckék. A tankönyvhöz természetesen szótár is tartozik.

A könyvből készült videók (képek+hanganyag) a Beszéljünk Oroszul nevű, új youtube-csatornán érhetők el, amelynek ez a  linkje.

Először érdemes a szóbeli kezdő szakasz szavait a képekkel meghallgatni (itt), azután pedig a kezdő szakasz nyomtatott szószedetét (itt)  Így annak is egyértelmű lesz, miről van szó, aki még csak kezdő az orosz nyelvtanulásban.

Ezután következnek a feltételezett beszélgetések a képek alapján. Ezek közül egyelőre az első 19 kép érhető el két részletben (itt és itt).

Szóval, nincs más hátra, mint beszerezni egy szótárfüzetet, hátradőlni, és indulhat az időutazással egybekötött orosztanulás!

A könyv lefényképezett lapjait itt lehet olvasni.

Bár a projekt megvalósítója inkognitóban szeretne maradni, ennyi minimum jár neki:

Miklós, hálás szívvel köszönöm, hogy lehetőségünk van az általános iskolai ötödikes orosz nyelvkönyv közlésére!

A tankönyv folytatását sajnos nem állt módunkban közzétenni! 

Üdvözlettel:
Mirjam

4 megjegyzés:

 1. Tetszik a képes kőnyv csak nehéz letőlteni.

  VálaszTörlés
 2. Sajnos, a feltöltött anyag olvashatatlan, kicsi a felbontása, nem lehet letölteni, nagyítani.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Nagyon sajnálom! Az anyagot egy lelkes olvasóm töltötte fel, nem sajnálva a fáradtságot és a költségeket, hogy beszerezze a tankönyvet. Tudomásom szerint a Széchenyi Könyvtárba kellett ezért vidékről felutaznia. Mivel nekem nincs meg ez a könyv, sajnos nem ígérhetek semmit. Esetleg megpróbálom elküldeni, ha sikerül. Mirjam

   Törlés