2013. április 22., hétfő

"Прямая линия с Путиным"

Kedves oroszul tanulók!

Politikával éppenséggel nem szívesen foglalkozom. Sok csalódás ért már, sok - rossz értelemben vett - pálfordulásnak voltam tanúja, így talán érthető is, miért nem szoktam politikai híreket, cikkeket megosztani a blogon.
Pedig az orosz nyelvtanuláshoz az is hozzátartozik, hogy megismerjük annak a népnek, országnak a mindennapjait, amelyiknek a nyelvét tanuljuk.
Így most kivételt teszek, és egy politikai hír következik:

Különösen érdekes beszélgetésre készül Oroszország: Vlagyimir Putyin elnök a héten, április 25-én élőben válaszol a neki feltett kérdésekre.
Szemtől szemben az államfő és az ország.
Azt hiszem, még csak nem is csodálkozunk, ha ismerjük Putyin elnököt és az orosz nép lelkületét. Nem szándékozom elemezgetni ezt az eseményt (a politológusok úgyis megteszik majd), csak bevallom, hogy furdal a kíváncsiság, hogy tud majd a kérdésekre érdemben, úgy válaszolni, hogy az emberek ne legyenek csalódottak, ne érezzék, hogy csak egy megrendezett kampányfogásról, látszatról van szó.
A témák ráadásul eléggé elevenen érintik az emberek nagy részét, hiszen elsősorban a szociális problémákról (вопросы социальной направленности) akarnak hallani: a lakáskérdésről (жильё), a fizetésről (зарплата), a szociális juttatásokról (пособия), az oktatásról (образование) és az egészségügyről (здравоохранение). Az oroszokat még az illegális bevándorlók (нелегальная миграция) kérdése is aggasztja, derül ki a telefonközponton (единый телефонный центр) keresztül máris beérkezett kérdésekből. Oroszország bármely pontjáról (с любой точки России)  ingyenes (бесплатный) a telefonhívás mind vezetékes, mind mobiltelefonon keresztül (звонок с городских и мобильных телефонов) és az interneten (через интернет) is van lehetőség a kérdésfeltevésre (можно задать вопросы).
A beszélgetésre tehát 2013. április 25-én, kijevi idő szerint 11 órakor kerül sor, és egy sor televízió- és rádiócsatornán követhető lesz («Первый канал», «Россия 1», «Россия 24», «Радио России», «Голос России» )
Mivel Vlagyimir Putyin nagyon tisztán, érthetően beszél oroszul, hallott szövegértésnek sem lesz utolsó a közvetítés.

Üdvözlettel:
Mirjam

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése