2013. május 1., szerda

Éljen május elseje?

Kedves oroszul tanulók!
Úgy gondolom, mindenki örül a munkaszüneti napnak.
De ki gondol már arra, mit is "ünneplünk" ma!
Talán az igazi tavaszt? Vagy ez valami kommunista ünnep?
Persze az idősebb generáció biztosan emlékszik rá, hogy ezt a délelőttöt kötelezően felvonulással töltöttük, délután pedig a ligetben majálisoztunk. Sör, virsli (jegyre!) vagy sült kolbász, vattacukor, léggömb...
Aztán jött a rendszerváltás, és mindenki fintorgott már a szó hallatán is.
Félreértés ne essék, nem szeretném visszafelé forgatni az idő kerekét. A felvonulás rettentően unalmas volt, utálom a vattacukrot, és estére mindig térdig lejártuk a lábunk. Az ünnep politikai tartalmát és történelmi vonatkozásait sem szeretném vizsgálgatni.
Csak az jutott eszembe, hogy honnan is indult ez az ünnep.
Ha hinni lehet a történelemkönyveknek, Amerikából, munkástüntetésekből.
A XIX. század végén a jobb munkafeltételekért (például a nyolcórás munkanapért!!!!!!) szervezett tüntetéssorozat egyikén hat tüntető meghalt. Ami igazán felemelő ebben az eseményben, hogy erre válaszul több tüntetést szerveztek tiltakozásul. Ezért nyilvánították május elsejét a munkások szolidaritási ünnepének.
Ez nagyon emberi, és a mi korunktól egyre idegenebb megnyilvánulás. Persze az már más kérdés, mi rakódott rá az elmúlt több, mint száz év alatt.
1978-ban Odesszában töltöttem május elsejét. Mivel itthon megszoktuk, hogy lehet bámészkodni a felvonuláson, elindultunk megnézni, hogyan ünnepelnek az oroszok. Kb. másfél órát bolyongtunk a városban, de az ünnepségnek még a közelébe sem jutottunk. Matrózok, katonák, rendőrök sorfala zárta el a felvonulás területét. Így kimentünk a tengerpartra, és élveztük a jó időt.
Ma már persze nem ez (Праздник Весны и Труда, Первомай) a fő májusi ünnep Oroszországban, hanem a Győzelem Napja (День Победы), de így is mától 5-ig tart a munkaszünet. Aztán pedig 9-től 12-ig.
Без комментариев!!!!!!
Nézz meg néhány üdvözlőlapot! (itt).

С праздником 1 мая!


Mirjam

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése