2014. január 26., vasárnap

A(z orosz) nyelv fontos!

Kedves oroszul tanulók!

Biztos vagyok benne, hogy sokan egyetértünk abban, a nyelvtanulás elsősorban nem unalmas biflázás, hanem nagyon szórakoztató dolog. És nem csak akkor, amikor már nehézség nélkül értjük meg a vicceket, amelyek a nyelvtudáson kívül azt is feltételezik, hogy ismerjük az anyanyelviek gondolkodásmódját, hétköznapjait, mentalitását. Szerintem a nyelvtanulás kezdő szinten is élvezetes. Persze embere válogatja, ki mit ért szórakozás alatt. Számomra mindig nagyon élvezetesek azok a lehetőségek, amikor nem orosz származású filozófusok, irodalmárok gondolatatait olvashatom oroszul. Már az is vicces, ahogy leírják az idegen neveket. Aztán meg jó rejtvény rájönni, mit jelentenek ezek a magvas mondások, hiszen itt nem csak arról van szó, hogy tudunk-e kérni egy pohár vizet. (Bár régen egyesek ezt tekintették az orosz nyelvtanításban a sikertelenség mércéjének.)
Napjainkban népszerűek az idézetek, és - természetesen - az orosz internet is tele van az ezeket közreadó oldalakkal. Egy ilyen oldalon bukkantam rá egy, a nyelvekről szóló gyűjteményre.
Néhányat pihentetőül, szórakozásul vagy fordítási gyakorlatként közreadok:


Кто не знает чужих языков, не знает ничего о своём. (Иоганн Вольфганг Гёте)

Изучение иностранного языка есть расширение сферы всего того, что мы вообще можем изучить. (Ханс Георг Гадамер)

Знать много языков - значит иметь много ключей к одному замку. (Вольтер)

Он умел молчать на семи языках.  (Фридрих Вольф)

Мы выбираем язык не потому, что он кажется нам необходимым, - мы выбираем себе язык и тем самым делаем его необходимым.  (Ролан Барт)

Végül a kedvencem:
Для изучения языка гораздо важнее свободная любознательность, чем грозная необходимость.  (Аврелий Августин)

Talán elég is ennyi, hiszen az okos gondolatokon mindig el kell töprengeni. Jó szórakozást!
Mirjam

1 megjegyzés:

  1. Говорят, знать много языков – значит иметь много ключей к одному замку. Если необходимо знание английского языка для работы, ребятки, вот: http://elcomart.com/show/458394.html выбрала себе подходящего репетитора по английскому языку. Большой выбор профессионалов, индивидуальный подход, недорого, ученик выбирает репетитора самостоятельно. Результат не заставил ждать! Сейчас готовлюсь к поездке в Лондон на стажировку. Всем желаю удачи)

    VálaszTörlés