2014. január 23., csütörtök

Hogyan találjunk motivációt az orosz nyelv tanulásához?

Kedves oroszul tanulók!

Az idegen nyelvek tanulása közben számtalan nehézségbe ütközhetünk. Nincs elég időnk, nem találunk tanárt, nincs rá pénzünk, nincs kivel gyakorolni … Ugye mindenki tudná sorolni a kifogásait, amik miatt döcögve halad a nyelvtanulással.

Pedig ugye mindannyian ismerjük a mondást: „Arra van időnk, amire időt szánunk.” Ez persze kissé túlzás, de azért tényleg meg lehetne találni az időt akár naponta is a gyakorlásra. A baj ugyanis nem az időhiánnyal vagy a fáradtsággal van, hanem – valljuk be – a MOTIVÁCIÓVAL.

Ha ugyanis valamit nagyon fontosnak, érdekesnek találunk, ha nagyon motivál bennünket valami, akkor mindenképpen megtaláljuk a módját, hogy időt szakítsunk rá!

Emlékszem egy régebbi reklámra: „A Szamba szelet számomra a nap fénypontja!” Ez ugyan kissé nevetséges, de miért ne lehetne az orosz nyelvlecke a nap fénypontja???? Lehet, hogy erre meg te mondod azt, hogy nevetséges, de amíg nincs így, nem várhatod, hogy tényleg gyorsan fejlődj és folytasd akkor is, amikor nehézségek jelentkeznek.

Márpedig a nyelvtanulás sem egy töretlen diadalmenet, nehézségek, hullámvölgyek időről időre vannak. Most persze szinte hallom az ellenvetést: Na jó, de hogyan motiváljam ennyire magam?

Lássuk be, IGAZI motivációt találni tényleg nem egyszerű. Mert az nem ösztönöz mindenkit, hogy majd évek múlva a munkában több lehetősége lesz, ha jól tud oroszul. Az igazi motiváció valami olyan, ami tényleg érdekes, ami tényleg megmozgatja a fantáziánkat, ami izgalommal tölt el.

Ez nagyon változatos lehet, de most leírok egy ötletet, ami mindenkinek bejöhet…

Az ötlet nem tőlem származik, de nekem is valami hasonló vált be.

Olyan nyelvet tanuljunk, amelynek a kultúrája érdekel bennünket!

Az első ugyanis mindig az legyen, hogy ismerkedjünk meg a nyelvet beszélő nemzet országával, zenéjével, hagyományaival! Az internet korlátlan lehetőségeket kínál arra, hogy kutakodjunk, keresgéljünk képek, videók után, hogy irodalmi műveket vagy akár csak híreket olvassunk Oroszországról, az orosz emberekről! Ha ezen túljutottunk, szinte biztos vagyok benne, hogy sokkal nagyobb kedvvel fogunk hozzá a nyelvtan tanulásának is, mint ha csak egy tankönyvet bifláznánk.

Ráadásul ma már nem csak hagyományos módon lehet tanulni, nem feltétlenül csak könyvekből, szigorú tanároktól lehet elsajátítani az orosz nyelvet. Persze nem lehet elkerülni a tanulást, a gyakorlást, de mennyivel szívesebben tesszük így, mint ha csak tananyagot látunk benne. És már vissza is érkeztünk a motivációhoz, ami elengedhetetlen!!!!

Na és mi van akkor, ha nem rokonszenves mindez számunkra? Akkor talán éppen időben jövünk rá, hogy egy másik nyelvet kell választanunk, mert úgysem fogunk szívesen oroszokkal együtt dolgozni.

Nem olyan régen olvastam még egy módszerről.

Lehet, hogy ez másnak már ismerős, nekem nagyon megtetszett:
Íme a következő: Képzeljük el, hogy elutazunk a „célnyelvi” országba!
Nem tíz év múlva vagy majd egyszer, hanem most, a belátható jövőben! Ugye rögtön fontossá vált, hogy kommunikálni tudjunk az ott lakókkal? És kezdjünk el rögtön keresgélni az interneten! Keressünk úticélt! Állítsuk össze az útvonalat! Találjunk szállást! Nézzük meg az utazási lehetőségeket, például a repülőtéri menetrendet! És így tovább! Tegyük ezt naponta! Ne mondjuk azt, hogy ez lehetetlen, hogy erre úgy sincs pénzünk, hogy nem tudunk még annyira oroszul!!!!

Nemrég kaptam egy levelet egy fiatal hölgytől, aki Szentpéteváron tanul, és minimális orosztudással ment ki! Tulajdonképpen a lehetőségeinknek sokszor csak mi vagyunk az akadályai…

Remélem, mindenki új lendületet kapott! Ha igen, lássatok neki még ma!

Üdvözlettel:

Mirjam

Sajátítsa el az üzleti orosz nyelv alapjait egy önállóan tanulható, interaktív online nyelvtanfolyamon!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése