2014. március 23., vasárnap

Az orosz nyelv előnyei

Kedves oroszul tanulók!

Nagyon régen nem foglalkoztunk az orosz nyelvtanulással. Pedig minden erről szóló bejegyzésemben azt hangsúlyoztam, hogy a motiváció az elsődleges. Az pedig, ugye tudjuk, elég hamar el tud illanni…

Ha ezeket a sorokat olvasod, valószínűleg te is elgondolkodtál már azon, érdemes-e oroszul megtanulni. Nem elsősorban arra gondolok, anyagi haszna van-e. Ez szerintem egyre nyilvánvalóbb. Inkább az a kérdés, reális célkitűzés-e ez, főleg egy felnőtt számára? Túl nehéznek tűnik, hiszen már eleve ott vannak a betűk, amiken először át kell magunkat rágni, hogy elkezdhessük a tanulást.

  1. És máris van egy jó hírem: ezeket a betűket egyáltalán  nem nehéz megjegyezni! Gondoljunk csak a kínai írásjelekre és rögtön megkönnyebbülve kezdjük rajzolni a cirill betűket! Az internet tele van az orosz ábécét ismertető oldalakkal, így még könyv sem kell hozzá.
  2. Aztán előny az is, hogy a kiejtési szabályok sem bonyolultak. (Nem tudom felfogni, hogy az angolban miért ejtenek ugyanolyan betűket teljesen másképp.)
  3. Ráadásul az orosz nyelv megtanulásának rengeteg előnye van. Az első az, hogy a volt Szovjetunió tagállamaiban komolyan számíthatunk arra, hogy az orosz közvetítő nyelv. (Nem arról van szó, hogy az orosz vagy szovjet nagyhatalmi törekvéseket helyeslem, ez egyszerűen csak egy tény.) Na jó, elsősorban a középgeneráció beszél oroszul, de velük máris sokkal könnyebb lesz kommunikálni, mintha meg kellene tanulnunk ukránul, fehéroroszul, litvánul vagy kazah nyelven.
  4. Talán nem mindenki tudja, hogy jelenleg a világon az orosz a 4. helyet foglalja el az ezen a nyelven beszélők számát tekintve. 
  5. Az orosz nyelv következő előnye, hogy nem kell egy csomó nyelvváltozatot vagy nyelvjárást megtanulni, hiszen – kis változtatással - ennek az óriási országnak minden szegletében ugyanazt az orosz nyelvet beszélik: ha megtanulsz oroszul, nemcsak Moszkvában, hanem Vlagyivosztokban is megértenek.
  6. Aztán ne felejtsük el, hogy az oroszban nincsenek névelők!!!! Ezt minden német nyelven nevelkedett diák nagyon értékeli, hiszen ki nem állhatják, hogy a derdiedas-t be kell biflázni.
  7. A némettel szemben az is nyereség, hogy kifejezetten könnyen megérthető és megtanulható melléknévragozása van, amit – néha úgy érzem – még tölcsérrel is alig lehet a diákok fejébe tölteni.
  8. Határozottan értékelendő az oroszban a szép hangzása is. Főleg nekünk, magyaroknak, akik hozzászoktunk, hogy egy csodálatos, nagyon könnyen énekelhető nyelvet beszélünk.
Azt hiszem, még tudnám folytatni a sort, hiszen egyelőre csak a józan ésszel felsorolható érveket gyűjtöttem össze. Arról még szó sem esett, hogy ezen a magával ragadó nyelven milyen irodalmi alkotások, filmek vagy filozófiai tanulmányok születtek. És azt sem említettem, hogy ezt a nyelvet egy nagyon jószívű, lelkiekben gazdag, barátságos nép beszéli, amelyikkel igazán érdemes megismerkedni.
Kíváncsi lennék, ki milyen előnyöket tud az orosz nyelv mellett felsorolni?
Ha van kedvetek, írjatok!
Üdvözlettel:
Mirjam

Sajátítsd el az üzleti orosz nyelv alapjait egy önállóan tanulható, interaktív online nyelvtanfolyamon!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése