2014. június 22., vasárnap

Én így tanulok oroszul... 1.

Здравствуй(те)!

Mindig nagyon szívesen olvasom a blog olvasóinak levelét.
Különösen érdekesek azok a levelek, amelyek arról számolnak be, ki mióta, miért tanul oroszul, a nyelvtudásnak milyen szintjén áll, és milyen módszerrel jutott el idáig.

Egy nemrég kapott levél olvasásakor jutott eszembe, milyen jó lenne a blogon közzétenni olyan írásokat, amelyek arról szólnak, ki hogyan tanul oroszul.

Kedvcsinálónak következzen most az első beszámoló, amiből nagyon jó ötleteket lehet meríteni, elsősorban a motivációhoz.

"A nyelvtanulásról osztom meg a saját tapasztalataimat, vagyis én így tanulok oroszt. 

Az én módszerem: sokat nézek televíziót és sok zenét hallgatok. Ellentétben a közhiedelemmel, az orosz filmek és zenék hihetetlenül jók, szerintem még Hollywoodot is lenyomják.

Természetesen az alapokat én is tankönyvekből sajátítom el, de hamar rá kellett jönnöm, csak tankönyvekből tanulni nem elég. A tankönyvből nem tudom kivárni, hogy egy filmet élvezni tudjak, ezért naponta másképp is tanulok.

A meg nem értett szavakat és sokszor használt mondatokat sárga cetlire felírom, kiszótárazom és megtanulom. Nem szabad túl sok szót kiírni, mert az ember összekeveredik, nekem napi 4-6 elég. 
(Ne felejtsd el hangosan tanulni! – megjegyzés: Mirjam)

A másik fordulópont a Сваты (Nászok) című filmsorozat volt, ez nagy lökést adott. Az RTR Rossziján (például itt is nézhető) tűnt fel, és nem tudtam abbahagyni sem a nézését, sem a tanulást. Agyament komédia szerintem.
Mindig tudni akartam, mit beszélnek, ezért belehúztam a tanulásba.

A filmeknél jó a helyzet, mert ott vannak mondatsémák, amiknek a megtanulásával egész jól elboldogul az ember. 
(Ezt Lomb Kató is így javasolta!! – megjegyzés: Mirjam)

Azt javaslom, a jobb filmet vegyük fel, és ha akkor nem sokat értettünk belőle, nézzük meg egy hónap múlva! Ám láss csodát, érteni fogod (persze ha közben tanulsz)!

Minél többet tudsz beszélni, annál csodálatosabbnak fogod tartani az oroszt!

Mivel nem szeretek tanulni, mostanában kiválasztok egy zenét, megpróbálom lefordítani. Aztán ezt lehet autóban vele énekelni, vagy otthon, bárhol, ahol nem zavarunk senkit.

Szerintem az orosz a legszebb nyelv, pedig a németben jobb vagyok.

Megjegyzésként még csak annyit, a nyelvtanulás számomra csak hobbi, nem akarok sem vizsgázni, sem sok pénzt belefektetni. Aztán hogy a jövőben mi lesz, még nem tudom. Aki valóban nyelvet akar tanulni, ne csinálja így!
Addig a szintig tanulok, míg a beszélgetős műsoroknál nem kell szótár." (Papp Kálmán)

Nyelvtanári szemmel nézve ez a módszer mindenkinek nagyon hasznos lehet, aki szeret filmeket nézni, és nem csak egy közeli nyelvvizsga a célja.
Nagyon jól megalapozza a nyelvtudást, és sokkal jobban motiválja az embert, mint a tankönyvek magolása.
Márpedig nem győzőm hangsúlyozni, hogy a motiváció a legfontosabb. Ha valami érdekel bennünket, ha valamit szeretünk, nagyon sokat akarunk vele foglalkozni. Márpedig ez a nyelvtudás alapja: a sok ismétlés, gyakorlás.
Ráadásul közben nagyon sokat megtudhatunk az orosz valóságról, életről.

Szóval nekem nagyon tetszik ez a módszer, Kálmánnak biztosan sok öröme telik benne.

Várjuk a te leveledet is, szívesen olvasnánk a te történetedet is!

Üdvözlettel:
Mirjam

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése