2014. június 20., péntek

Orosz nyelvű podcastok kezdőknek és haladóknak

Здравствуй(те)!

Az előző bejegyzésben arra buzdítottam azokat, akik mostanában kezdik az orosz nyelv tanulását, hogy hallgassanak sok orosz nyelvű szöveget, és közben ők is gyakorolják a hangos kiejtést. Nem csodálkoznék, ha többen tiltakoztak volna, mondván honnan vegyenek jó hangfelvételt, hiszen még a nyelvkönyvekben is nagyon kevés a hanganyag, az interneten található bonyolult videók meg nem erre valók. Igazuk van, nincs könnyű helyzetben az, aki nem tud leakasztani a szögről egy anyanyelvit, akivel gyakorolhat. De azért - azt hiszem - nem megoldhatatlan a probléma... Erre valók a podcastok, amik mostanában egyre inkább elterjednek - olvashatók, hallgathatók, gyakorolhatók, némi technika segítségével még "vihetők" is.
Ilyen - eredeti orosz, mp3 és pdf formátumú - podcastokat javaslok a kiejtés gyakorlására. Igaz, hogy a kezdő szinten lévők még nem fognak belőle mindent érteni, de most nem ez a feladat. Hozzá kell szokni az orosz beszéd dallamához, a hangok kiejtéséhez, a mondatok hanglejtéséhez. Közben persze néhány szó, kifejezés rögzülhet is, de a tartalmat elsősorban később lehet majd használni. Feltétlenül javaslom, hogy őrizzétek meg ezeket a pár perces párbeszédeket, mert a hétköznapi élet témáihoz jól használhatók!
Azok is meghallgathatják, akik nyelvvizsgára készülnek, mert dialógusmintának is jók. Némi angol tudás kell a megértésükhöz, de csak minimális.


Javaslom, hogy a pdf-ben elérhető szövegeket nyomtassátok ki, és valóban HANGOSAN gyakoroljatok!!!!!
Üdvözlettel:
Mirjam

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése