2014. július 19., szombat

Orosz (retró) filmek 2.

Здравствуй(те)!
Egy hete nagy sikere volt az orosz (nyelvű) filmajánlónak, így most is javaslok egyet. Egy 1975-ben készült filmről van szó, az Афоня-ról, aminek népszerűségét az mutatja a legjobban, hogy a két főszereplőnek Jaroszlavlban, ahol a felvételek nagy része készült, még szobrot is emeltek:


Kissé mulatságosnak találom, hogy egy szanitereket értékesítő webáruházat is elneveztek a film címszereplőjéről.
A szovjet időkben játszódik, és egy lakatos-vízvezeték-szerelőről szól (Афоня), aki bizony nem a munka élharcosa, egész nap szeret iszogatni, lányokat szédíteni, természetesnek tartja, hogy az építkezésről ellop egy értékes mosdókagylót... Egy nap összeismerkedik egy hasonszőrű ivócimborával, Koljával, akit a kor egyik leghíresebb komikus színésze, Jevgenyij Leonov alakít.
Aztán egyre zűrösebb helyzetekbe keveredik, egyszerre két nő is megjelenik az életében, de persze azt választja, aki lenézi őt, mert csak egy munkás. A sok ivás és verekedés miatt elbocsátják, ami után depressziós lesz...
Ezek után akár azt is mondhatnánk, hogy a film jól bemutatja a szovjet rendszer visszásságait és társadalombírálatnak sem utolsó. Ez valamelyest igaz is, mert valóban megismerhetjük belőle a 70-es évek Szovjetunióját, de a végén a kevéssé valószínű happy end  azt sugallja, hogy Афоня  még megmenthető.
Ha valaki még ezek után nem tudja eldönteni, szívesen megnézné-e a filmet, a Kinopoisk oldalon további információkat olvashat róla.
A film megtalálható a keresőben, pl. itt.
Jó szórakozást és szombat estét!
Mirjam

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése