2014. október 6., hétfő

Ingmar Villqist: Helver éjszakája - Ночь Гельвера (Vígszínház)

Здравствуй(те)!

Régen nem volt alkalmam bejegyzést írni. Egy nagyon régi álmomat valósítottam meg (az orosz nyelvvel kapcsolatban), és ez rengeteg időt, energiát emésztett fel.  Hamarosan ki is derül a nagy titok, de még az utolsó simításokat végzem rajta, és csak utána teszem közzé.
Most először nem tananyaggal jelentkezem, hanem egy kulturális hírrel, amely igazán érdekesnek ígérkezik.
A nyelvtanulás fontos része a kultúra megismerése. Leginkább filmek nézésére vagy irodalmi művek olvasására van lehetőségünk, esetleg zenét hallgatunk vagy a tévét nézzük. Ennél többre nagyon ritkán van esélyünk. Hacsak nem utazunk egy-kétezer kilométert...
Így aztán biztosan sokaknak nagy örömére szolgál, hogy 2014. október 14-én a Vígszínház Házi Színpadán a szentpétervári Vera Komisszarzsevszkaja Színház vendégjátéka lesz. Bár nem orosz darabot adnak elő, hanem egy kortárs lengyel szerző, Ingmar Villqist művét, mégis érdemes megnézni. Nemcsak azért, mert orosz színészek, orosz beszédét hallgathatjuk, hanem azért is, mert kiemelkedően színvonalas előadásról van szó. A darab címe: Ночь Гельвера (Helver éjszakája). A benne szereplő két színész,  Оксана Базилевич  és  Денис Пьянов ezért az alakításért 2013-ban megkapta a "Золотой софит" nevű legmagasabb szentpétervári színházi kitüntetést "A legjobb színészi kettős" kategóriában. 
A darab maga 16 éven felülieknek való, nehéz, aktuális kérdéseket boncolgat.  Két ember drámáját mutatja be: Helver gyerekes, 30 éves fiatalember, a fasizmus eszméiért lelkesedik. Karla, a "nevelőanyja" még szintén fiatal nő, és meg akarja menteni Helvert...
"A darab két ember kapcsolatán keresztül mutatja meg, hogy az erősödő militarizmus hogyan ivódik be az emberek mindennapjaiba, hogyan mérgezi meg az egyént és a társadalmat." (Vígszínház)

Fontos, hogy azok is megnézhetik, akik oroszul nem tudnak, mert a darabot szinkrontolmácsolással játsszák. 

Felemelő színházi élményt kívánok!
Mirjam

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése