2014. december 28., vasárnap

Orosz emlékek és a Rammstein

Здравствуйте!

A téma, amiről ma írok, nem igazán karácsonyi, de néhány napja újra és újra gondolkodóba ejt.

A hősiességről, a lelkesedésről, a nyugtalan ifjúságról, az orosz lélekről van szó.

Talán vannak, akik már tudják, hogy jön a Rammstein a képbe, de valószínűleg messzebbről kell kezdenem, hogy mindenki megértse.

Bevallom, a Rammstein együttesről nem hallottam volna, ha nincs egy tizenéves fiam és jó néhány ilyen korú tanítványom. A fent emlegetett német rockbanda számomra inkább ijesztő, mint zene. Lehet, hogy ezzel máris szereztem néhány ellenséget, de megszoktam, hogy a fiatalok csak megbocsátóan mosolyognak, és a mosolyuk azt üzeni: nem értem én már ezeket a dolgokat.

Hogy mégis miért írok róluk?
Nem a németségük, hanem az oroszságuk miatt.

Talán mások is ismerik, de mindenképpen megér néhány percet a dal, amit a Rammstein előad. Kissé nehezen érthetően, inkább hörögve, mint énekelve, de felismerhetően. A dal egy 1958-as film betétdala, a címe:

Песня о тревожной молодости

Kezdősora így hangzik:

Забота у нас простая....

Hogy miért adja elő egy agresszív rockegyüttes ezt az inkább szentimentálisnak mondható, a mai fiatalok számára talán érthetetlenül "hősies" dalt, arról nem kívánok elmélkedni. A Rammsteint jól ismerők biztosan tudják a választ.

A kérdés számomra az, miért jobb még mindig az eredeti, mint ez a fura, modern változat.
Mielőtt bárki túl gyorsan válaszolna, szeretnék néhány félreértést eloszlatni: nincs bennem semmilyen "vörös" nosztalgia, nem vagyok kommunista érzelmű, nem szeretem a régi filmeket és általában a "retrót" sem.
De ebben a dalban van valami az orosz lélekből, amit nagyon nehéz szavakkal visszaadni, megmagyarázni, inkább csak megérezni lehet. Valami emelkedettség, lelkesedés, pátosz, amit ők komolyan vesznek, amit fel mernek vállalni még ma is, pedig bizony az ötvenes évek felett már jócskán eljárt az idő, és az akkori eszmék sem bizonyultak egyértelműen tisztának vagy időtállónak. Ez az, ami még mindig magával ragadja a hallgatót, ami miatt napokig a fülünkben cseng a fülbe mászó dallam.

Persze valószínűleg a Rammstein-rajongóknak ez a modern, jócskán agresszív változat jön be inkább, sőt a többségük nem is tud a szám eredetijéről. A kettő végül is jól megfér egymás mellett.

Ha van néhány perced, és nem ismered ezt a régi-régi dalt, javaslom, hallgasd meg, és döntsd el, neked melyik tetszik jobban!

Az eredeti dal itt hallgatható meg:

Забота у нас простая...

A Rammstein előadása itt látható, hallható:

Lied von der unruhevollen Jugend


Itt pedig egy orosz nyelvű írás olvasható róla:

A Rammstein Oroszországban

Jó szórakozást!
Mirjam

P.S. Azt elfelejtettem írni, mit jelent az "emlékek" szó a címben: a dal első versszakát és refrénjét még diákkoromban, a Szovjetunióban tanultam.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése