2015. január 5., hétfő

Új év, új szokások, orosz nyelvtanulás

Здравствуйте!

Régebben az újévi jókívánságokhoz mindig hozzátartozott az is, hogy „sikerekben gazdag” legyen az új esztendő. Nem is értem, a mai sikerorientált világban hogyan vált ez valahogy kevésbé fontossá. Talán azért, mert a sikerek úgy általában nem is érdekelnek bennünket. Sikeresek csak valamiben tudunk lenni, nem úgy általánosságban. A szerelemben, a munkában, a fogyókúrában, esetleg a nyelvtanulásban…

Egy kis kitérő: megfigyeltem, hogy azt, amiben valódi sikereket érünk el, kevésbé tartjuk fontosnak. Az valahogy természetesnek tűnik. Mindig olyan sikereket szeretnénk, amik szinte elérhetetlennek tűnnek.

Lássuk például a fogyókúrát! Elnézést, ez talán túlságosan női téma, de elég jól megvilágítja, mire gondolok. Az, aki egyébként is vékony, ezzel általában nem nagyon törődik, elfogadja adottságként. Bezzeg azok, akik hízásra hajlamosak…

Mit is tesznek? Elkezdenek egy (divatosnak tartott) diétát, belefognak a sportba, stb. És nincs eredménye. Ekkor jönnek a kifogások: időhiány, genetika, életkor, lassú anyagcsere… és ki tudja megszámlálni, mi mindent nem találunk még ki, hogy igazoljuk magunkat.

Aztán hirtelen jön egy elhatározás, a túlsúlyos ember elkezd teljesen másképp étkezni, és minden erőfeszítést megtesz, hogy lefogyjon. A kilók pedig elkezdenek leolvadni róla, és ez így is marad. 

Ez hogy lehet? Hogy csinálja? Egy kis türelem, mindjárt eljutunk ide is.

Mert természetesen nem diétás tanácsadást szeretnék tartani, hanem az orosz nyelv tanulásáról lesz szó.  :)

Vannak, akik szeretnének megtanulni oroszul, és bele is fognak a nyelvtanulásba. Aztán elmaradnak a sikerek, és abba is hagyják.

Na persze jönnek a kifogások: nincs időm, fáradt vagyok, nincs nyelvérzékem, elavult módszerekkel tanítanak a tanárok, rossz a könyv, kevés a pénzem… Kifogások keresésében túl jók vagyunk.

De közben látjuk, hogy vannak, akik már több idegen nyelvet is megtanultak, pedig nincs több pénzük, nekik is ugyanazok a könyvek állnak rendelkezésükre, ők is dolgoznak.

Mi a különbség? Mit csinálnak ők másképp?

Készülj a nyelvvizsgára LÉnával!
Online orosz nyelvi magazin!

A megoldás hihetetlenül egyszerű. Abban a pillanatban, amikor ráébredünk arra, amikor megértjük, hogy az orosz nyelvre szükségünk van, akkor mindent bevetünk, hogy ezt a célt elérjük. Minden erőnket, ami eddig a kifogások keresésére és a kudarcok feldolgozására ment el.

És ebben nem nagyon tud senki megállítani vagy megzavarni. Hirtelen jó lesz bármelyik módszer, és eredményes minden apróság, amit teszünk. Mert életbevágóan nagy szükségünk van arra, amit célul tűztünk ki. Legyen az a csinos alak, egy munka vagy éppen az orosz nyelv.

Álljon erre itt példaként egy részlet, amit egy kedves tanítványom leveléből idézek:

„én most éppen a mozgást jelentő igék igekötős alakjaival küzdök, de …, úgyhogy küzdök tovább : )!”

Hát erről van szó! Ugye mindenki be tud helyettesíteni legalább egy dolgot, amiért így küzd?

Miért ne lehetne mostantól eggyel több? Miért ne küzdhetnél így éppen az orosz nyelvért?

Kívánom, hogy az új évben, még most, az elején, akár ma, döbbenj rá arra, hogy az orosz (angol, német, spanyol stb.) nyelv nélkül nem tudsz élni, és láss hozzá a megvalósításhoz!

Orosz nyelvtanulásban gazdag új évet kívánok!
Mirjam


Sajátítsd el az üzleti orosz nyelv alapjait egy önállóan tanulható, interaktív online nyelvtanfolyamon!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése