2015. január 8., csütörtök

Az oroszok nem a spájzban vannak

Здравствуйте!

Na most akkor hogy is állunk az oroszokkal?
Jönnek? Mennek? Nálunk nyaralnak? Ideköltöznek?

Ez egy vitathatatlanul hullámzó kérdés, és mindenféle találgatások, híresztelések kavarognak az éterben - hála a média és a világháló információkat szélsebesen terjesztő hatásának.
Néha már nem is tudjuk, hogyan ítéljük meg ezt a kérdést. Megnézhetjük a statisztikákat, elolvashatjuk a fórumokat, hagyatkozhatunk a saját tapasztalatainkra.

Én csak arra a napi kb. 10 állásajánlatra szoktam gondolni, amiről egy állásközvetítő portáltól kapok értesítést. Most legutóbb befektetési tanácsadót, leánybanki hitelmonitoring szakértőt, külföldi üzletfejlesztő szakértőt, account menedzsert, export üzletágvezetőt, páciens koordinátort, alkalmazástechnikai mérnököt kerestek nemcsak Budapesten, hanem az ország bármely pontján.

Ez alkalommal azonban nem csak én szeretnék ehhez a témához hozzátenni valamit, hanem - legnagyobb örömömre - egy kedves oroszul tanuló olvasóm sorait olvashatjátok.

"Kedves Mirjam!

Egy decemberi blogbejegyzéséhez szeretnék hozzászólni. 
Egyik bekezdésében azt említette, hogy az orosz vendégek jelenléte egyelőre Budapestre koncentrálódik, amivel természetesen egyetértek. Azonban szeretnék önnek írni személyes tapasztalataimról, hogy hol lehet még oroszokkal és orosz nyelvet beszélőkkel találkozni Magyarországon. Tavalyi nyaralásunkat Hévizen töltöttük, ahol a vendégforgalom 80 %-át orosz turisták teszik ki és más hazai idegenforgalmi vállalkozásokkal ellentétben ott a táblákon, reklámokon, boltfeliratokon nem angolul és németül, hanem a magyar mellett csak oroszul írják ki a feliratokat. De találkoztam olyan helyekkel is, ahol csak oroszul voltak kiírva a kínált áruk nevei. Hévíz az oroszokra összpontosít, ez a boltok milyenségén is látszik, hiszen sok ékszer és ruhabolt van, ami köztudottan az oroszok vásárlói szokásának központjában áll. Hévizi boltosok, panziótulajdonosok, parkolóőrök, pincérek oroszul tanulnak, orosz nyelvtanfolyamokra íratkoznak be, hogy megkönnyítsék a kommunikációt a vendégekkel. Nagy könnyebbsége a hévizi üdülőknek, hogy több orosz várost közvetlen repülőjárat köt össze a Hévíz melletti repülőtérrel. Sok orosz család vett házat már Hévízen vagy a közeli Alsópáhokon, ki nyaralás – ki életvitelszerű itt tartózkodás céljából.

Több debreceni és főleg nyírségi vállalkozásnak van komoly üzleti kapcsolata ukrán(kárpátaljai) vállalkozásokkal, amelyek képviselőivel többnyire angol vagy orosz az érintkezési nyelv. Így van ez néhány élelmiszeripari nagyvállalattal is. Továbbmenve a Debrecentől 20 km-re levő Hajdúszoboszlón a regisztrált fürdő -és szállóvendégekből évi 10.000 fő volt ukrán származású, akik szintén angolul vagy oroszul tudtak kommunikálni. 

Az orosz nyelv iránti motivációt főként a nyelvileg-többlábonállás célja, a szláv nyelvek iránti érdeklődés és az orosz kultúra megismerése adja. Úgy gondolom továbbá, hogy aki megtanul oroszul , az könnyebben fog megtanulni például lengyelül,csehül,szlovákul mert nagyon sok közös szó van. 
Én heti 1-szer orosz tanárhoz járok, főleg az írott nyelvvel és a hangsúllyal,kiejtéssel van problémám. Egy részét a tanárommal oldom meg, másik részét az online szótárral és a «Радио России» hallgatásával. 
Sok sikert mindenkinek aki látogatja ezt az oldalt és oroszul szeretne tanulni!"

Kovács János


Ha pedig valakit a mostani helyzet érdekel, ezt a cikket ajánlom elolvasásra:

Oroszok Hévízen. Még baráti országnak számítunk

Végezetül most is mindenkit hozzászólásra buzdítanék. Akár itt, akár a facebookon, várjuk a véleményeket!

Üdvözlettel:
Mirjam

4 megjegyzés:

 1. Édesanyám (belorusz) is Hévízen dolgozik idegenvezetőként, csak igazat tudok adni a levélírójának! :)

  VálaszTörlés
 2. A rubel árfolyamvesztése miatt könnyen lehet, hogy a hévízi turisták száma vissza fog esni.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Már vissza is esett, erről írnak a linken elérhető cikkben. Állítólag nálunk még mindig jobb a helyzet, mint más országokban. Meg az is fontos, idézem: "nagy erőkkel próbálják rávenni az embereket, hogy országon belül utazzanak". Stb.

   Törlés
 3. A napokban a rubel gyengülése miatt nagy ingatlanvásárlásba kezdtek az oroszok Nyugat-Európában és Észak-Amerikában, mert minél előbb ingatlanba akarják fektetni a pénzüket. Állítólag gigászi palotákat gigászi árakon vesznek a fenti területeken.

  VálaszTörlés