2015. január 25., vasárnap

Tatjána és az orosz diákok napja

Здравствуйте!

Ma, január 25-én ünneplik Oroszországban Szent Tatjána Vértanú és az orosz diákság napját.

Tatjána előkelő római családból származott. Apját háromszor választották konzulnak, de titokban kereszténynek nevelte a lányát, akit hite miatt feljelentettek és kegyetlenül megkínoztak. A legenda szerint a bátor lány nem volt hajlandó a bálványokat imádni, és imáival ledöntötte azokat. Kínzói maguk érezték az ütlegeket, de Tatjána vagy sértetlen  maradt vagy sebeit újra és újra begyógyították az éjszaka megjelenő angyalok. Példáját és a csodákat látva többen megtértek, és a keresztény hitért halt mártírhalált, amikor az üldöztetések idején lefejezték.

Hogy hogyan kapcsolódik ez a történet az orosz diákokhoz?

Éppen Tatjána napján, 1755. január 25-én írta alá I. Erzsébet orosz cárnő a Moszkvai Egyetem építéséről szóló rendeletet,  így lett ez a nap a Moszkvai Egyetem alapításának napja, Tatjána pedig az orosz diákság védőszentje, akinek az egyetemen templomot is emeltek.

Aztán a XIX. század 60-as, 70-es éveiben ez a nap az egyetem alapításának évfordulójából az orosz diákok vidám, zajos ünnepévé vált, amin szinte az egész város ünnepelt. A rövid hivatalos ünnepség után kezdetét vette a "народное гуляние": a diákok hajnalig hárman, négyen összekapaszkodva, énekelve, ricsajozva járták az utcákat.
A forradalom után a Szovjetunióban az ünnepről alig esett szó, amíg  az 1990-es évek közepén újra meg nem nyitották a templomot az egyetemen, ill. 2006-ban január 25-ét Putyin elnök nem nyilvánította állami ünneppé.
Azóta újra vidámságtól hangos ez a nap és éjszaka, és - az oroszokra jellemző módon - dalok, versek, üzenetek, üdvözletek kapcsolódnak a híres "Татьянин день"-hez.

Íme egy kis ízelítő belőlük.

Jó ünneplést!
Mirjam

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése