2017. február 5., vasárnap

Ha nem érted az orosz szavakat...

Привет!

Újra itt vagyok!

Ha idegen nyelvet, például oroszt tanulsz, valószínűleg szükséged lesz fordítóra, hiszen a régi szótárban nem találod meg az új fogalmakat, de az is előfordulhat, hogy teljesen megváltozott a jelentésük. 
Ilyenkor sokan a Google fordítóját használják, ami nagyon hasznos, de... az orosz fordítások esetében mégis inkább a yandex.ru hasonló szolgáltatását ajánlom. 


Mindjárt elmagyarázom, miért találom nagyon jónak ezt a fordítót. 
Először is nagyon könnyű használni, teljesen adja magát, mit kell csinálni, hová kell kattintani, stb. Gépelés közben több lehetőséget ajánl fel, így be sem kell írnod a teljes szót, csak rákattintasz.  
A számítógépen nem kell átállítani a bevitel nyelvét, elég, ha a billentyűzeten a megfelelő helyre kattintasz, a beírt szó cirill betűkkel jelenik meg. Ha pedig a klaviatúrát ábrázoló ikonra kattintasz, alul megjelenik egy cirill betűs billentyűzet, amit szintén nagyon könnyű használni. 
De a java még csak most jön. 
Meghallgathatod a szavak kiejtését, igaz, a gépi hang nem túl kellemes hangzású. 😊
A szótár alul felajánlja a hasonló (похожие слова) és a rokon (родственные слова) szavakat is. Sőt, ezekre rákattintva, számtalan további lehetőség közül választhatsz.
Tulajdonképpen érdemes vigyázni vele, mert nagyon messzire elvihet, észre sem veszed, hogy már  egy jó ideje csak játszol, és talán nem is emlékszel, mit kerestél eredetileg. 
A fordítások jók, bár előfordulhat itt is hiba, főleg akkor, ha nem csak szavakat, hanem egész szövegeket akarsz lefordítani.

Ha bizonytalan vagy egy szó jelentésében, használhatod  https://yandex.ru/images/ oldalon található képeket is. Persze az elvont fogalmaknál kevésbé működik ez a módszer, de tárgyak esetében nagyon hasznos. Ha látod a tárgyak képét, sokkal pontosabban meg tudod állapítani, pontosan miről van szó. 
Te például meg tudod mondani, mi a különbség a туфли és a  ботинки vagy a кеды és a кроссовки szavak jelentése között. Persze lehet, de ha nem, írd be őket a fenti keresőbe, és máris egyértelmű lesz! 
Itt még inkább fenyeget az a veszély, hogy jó sok ideig kalandozol a számtalan szebbnél szebb fotót csodálva. De nem baj, ha közben tanulsz és még jól is szórakozol!

Jó szörfözést az orosz interneten!

Mirjam

2 megjegyzés: