2014. december 11., csütörtök

Az oroszt tanulók magányossága

Здравствуйте!

A minap azon gondolkodtam, nem lehetnek-e nagyon magányosak az oroszul tanuló emberek.
Az angollal szinte mindenki próbálkozik, németet is rengetegen tanulnak, de oroszosok most nem lehetnek annyian.

Az is előfordul, hogy valaki nem talál tanárt, hogy nem indul be a tanfolyam jelentkezők hiányában, hát akkor milyen nehéz lehet, ha valaki egyedül birkózik egy idegen nyelvvel.

Ráadásul a környezetéből néhányan úgy nézhetnek rá, mint egy csodabogárra, mert az orosz nyelv bizony most "egzotikumnak" számít.
(Szinte mulatságos, mennyit nyaggatnak például a tanítványaim egy-egy orosz szóért vagy mondatért.)

A vidékiek még inkább nehéz helyzetben vannak, mert az orosztanulás, az oroszok iránti érdeklődés egyelőre főleg a fővárosra korlátozódik.


Vajon kihez fordulnak, ha nem értenek valamit?
Kitől kérdeznek meg egy-egy szót?
Kivel társalognak?
Kivel cserélnek könyveket?

Persze tudom, ott a facebook, rengeteg zárt és nyílt csoport van, az internet pedig sok-sok anyagot kínál. Egy kicsit el is kényelmesedtünk, mert nem kell könyvtárba menni, tanulótársakkal egyeztetni, mindent megtalálunk hosszabb-rövidebb kutatás után.   A netes anyagok is gyorsan megoszthatók, kicserélhetők, kinyomtathatók.

De hol marad a személyes kommunikáció, a beszélgetés, éppen az, amiért ezt az egészet tanuljuk?????
Senkit nem akarok közhelyekkel untatni, de tényleg úgy gondolom, közben elvész a lényeg. Meggyőződésem ugyanis, hogy az emberi nyelv kommunikációra lett teremtve.
És elmarad a sikerélmény, az, ami további "löketet", motivációt adhatna a tanuláshoz.  Hiszen akkor látjuk értelmét, ha meg is tapasztaljuk az eredményt, nem csak a távoli jövőben levő célra figyelünk.

Rendhagyó módon most a véleményetekre, tapasztalataitokra lennék kíváncsi:Ki hogyan oldja meg ezt a problémát?
Kivel beszélgettek oroszul?
Kihez fordultok, ha nehézségetek támad az oroszban?
Kivel tudtok gyakorolni?
Nem vagytok magányosak?

Nagy-nagy örömmel olvasnám a véleményeket, az ötleteket, ki hogyan győzi le a magányát?

(Ha nincs kedved kommentet írni, a facebookon is megteheted.)

Üdvözlettel:
Mirjam

3 megjegyzés:

  1. Kedves Mirjam!


    Egy decemberi blogbejegyzéséhez szeretnék hozzászólni.
    Egyik bekezdésében azt említette, hogy az orosz vendégek jelenléte egyelőre Budapestre koncentrálódik, amivel természetesen egyetértek. Azonban szeretnék önnek írni személyes tapasztalataimról, hogy hol lehet még oroszokkal és orosz nyelvet beszélőkkel találkozni Magyarországon. Tavalyi nyaralásunkat Hévizen töltöttük, ahol a vendégforgalom 80 %-át orosz turisták teszik ki és más hazai idegenforgalmi vállalkozásokkal ellentétben ott a táblákon, reklámokon, boltfeliratokon nem angolul és németül, hanem a magyar mellett csak oroszul írják ki a feliratokat. De találkoztam olyan helyekkel is, ahol csak oroszul voltak kiírva a kínált áruk nevei. Hévíz az oroszokra összpontosít, ez a boltok milyenségén is látszik, hiszen sok ékszer és ruhabolt van, ami köztudottan az oroszok vásárlói szokásának központjában áll. Hévizi boltosok, panziótulajdonosok, parkolóőrök, pincérek oroszul tanulnak, orosz nyelvtanfolyamokra íratkoznak be, hogy megkönnyítsék a kommunikációt a vendégekkel. Nagy könnyebbsége a hévizi üdülőknek, hogy több orosz várost közvetlen repülőjárat köt össze a Hévíz melletti repülőtérrel. Sok orosz család vett házat már Hévízen vagy a közeli Alsópáhokon, ki nyaralás – ki életvitelszerű itt tartózkodás céljából.

    Több debreceni és főleg nyírségi vállalkozásnak van komoly üzleti kapcsolata ukrán(kárpátaljai) vállalkozásokkal, amelyek képviselőivel többnyire angol vagy orosz az érintkezési nyelv. Így van ez néhány élelmiszeripari nagyvállalattal is. Továbbmenve a Debrecentől 20 km-re levő Hajdúszoboszlón a regisztrált fürdő -és szállóvendégekből évi 10.000 fő volt ukrán származású, akik szintén angolul vagy oroszul tudtak kommunikálni.

    Az orosz nyelv iránti motivációt főként a nyelvileg-többlábonállás célja, a szláv nyelvek iránti érdeklődés és az orosz kultúra megismerése adja. Úgy gondolom továbbá, hogy aki megtanul oroszul , az könnyebben fog megtanulni például lengyelül,csehül,szlovákul mert nagyon sok közös szó van.
    Én heti 1-szer orosz tanárhoz járok, főleg az írott nyelvvel és a hangsúllyal,kiejtéssel van problémám. Egy részét a tanárommal oldom meg, másik részét az online szótárral és a «Радио России» hallgatásával. Sok sikert mindenkinek aki látogatja ezt az oldalt és oroszul szeretne tanulni!

    VálaszTörlés
  2. Üdvözlet!

    Valóban kevesen tanulnak oroszt, és ez bizony nehezíti a dolgot, pláne nekem aki itt a vidéken él, (Szombathely) habár az internet rengeteget segít, tele van orosz tananyagokkal, filmekkel, szövegekkel stb.
    Ennek ellenére, valóban jó lenne ha lelehetne ülni egy szobában valakivel, és vele beszélgetni oroszul.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Üdvözlöm!
      Ez így van! Bár a videochat sokat javít ezen. Az InterPals oldalt ismeri? Ott könnyen lehet oroszokat találni beszélgetéshez.

      Törlés